TED is een platform waar mensen hun ideeën via een presentatie kunnen delen met anderen. Mijn favoriete presentaties staan hier
Hans Rosling is mijn favoriete spreker. Waar statistieken vaak saai zijn, is het bij hem een feest om naar statistieken te kijken. Je inzicht in het onderwerp zal blijvend veranderd zijn na de presentatie.
Hoe je met een wasmachine de wereld in 7 groepen van 1 miljard mensen verdeelt. Als je dit op internet in het Nederlands leest, dan ben je van 1 van de 2 miljard mensen die toegang heeft tot een wasmachine.
Allerlei statistieken liegen op hun eigen manier maar dit geloof je na zo'n geweldige presentatie. De beste grafieken die ik ooit zag en 10 simpele dozen.
Terrorisme, natuurrampen lijken gevaarlijk maar een de kans dat je verdrinkt in een zwembad is echt groter. Waarom schat je kansen toch steeds verkeerd in? En hoe kun je het wel goed inschatten?
Al zijn presentaties zijn leuk om te kijken als je interesse hebt in economie en marketing. Maar de volgende beveel ik van harte aan:
Wanneer is iets gevaarlijk en wanneer vind je het gevaarlijk. Bijvoorbeeld als slechterik of virus een bekende naam heeft, vinden we hem/het gevaarlijker. Goed verhaal, alleen kon het veel korter. Beetje geduld dus...
2 Miljoen jaar geleden veranderde de eerste mensensoort (Homo Habilis) de wereld door gereedschap te maken. Wij maakten voorwerpen dat we niet direct nodig hadden met het doel om iets anders te maken dat we wel nodig hebben. Daarmee domineren wij vandaag de wereld. De snelheid van ontwikkelen ging echter heel traag totdat er taal kwam.
Na een miljoen jaar gebruikte de Homo Erectus nog steeds hetzelfde gereedschap. Onze technologie is elk jaar weer beter. Hoe kan dat zo snel gaan?
Sinds de jaren 70 is ons inkomen wereldwijd 3 keer hoger geworden, de kindersterfte is met 2/3 gedaald, levensduur steeg met 30% en de populatie is verdubbeld. Hoe kan dat?
Een hersensoepje geeft het antwoord! Primaten zijn slimmer dan andere dieren met vergelijkbare hersengrootte. Menselijke hersenen zijn gewone primatenhersenen, alleen groter. Maar waarom zijn we de enige primaat met grote hersenen? Hersenen gebruiken veel energie. Alleen wij kunnen genoeg energie binnenkrijgen omdat we kunnen koken! N.b.: Goed gepresenteerd!
Vraag je je ook wel eens af hoe uit zoveel chaos een aarde met mensen kon ontstaan? Deze presentatie over de 13,7 miljard jaar geschiedenis, maakt veel duidelijk.
De incubatietijd gebruiken bacteriën om samen te bepalen of hun populatie groot genoeg is om jou aan te vallen. Beangstigend als je bedenkt dat je lichaam voor zeker 90% uit celmateriaal van bacteriën bestaat en voor minder dan 10% uit celmateriaal van jezelf.
Slechts 4% van het heelal is zoals het materiaal dat we kennen van de andere 96% van het spul weten we weinig. Wat we wel weten wordt helder uitgelegd.
Hersen zijn heel goed in... denken? Nee in bewegen! Computers kunnen een schaakwedstijd winnen van de wereldkampioen schaken. Maar een 5-jarige wint van een computer bij de taak om een schaakstuk op te tillen en het op een ander veld van het schaakbord te zetten.
De prestatie is niet beter. De situatie is gewoon anders. Als je dit ziet, dan kijk je heel anders naar de records in sporten. Hij kan getallen echt vertalen naar dagelijkse praktijk. Vaak besef je dan pas hoe absurd het is.
Als donateur van Stichting Skepsis en lid van de Vereniging tegen de kwakzalverij mag de volgende presentatie van deze beroemde Skepticus niet ontbreken.
Waarschuwing: Alleen voor die hards! Mijn favoriete onderwerpen tijd en willekeurigheid (in de vorm van entropie) komen hier samen met het broertje van tijd (ruimte). Na deze presentatie tolde het in mijn hoofd...
... dan kun je de ultieme TED talk zelf maken (en ook zien wat de ultieme slechte zou zijn). De resultaten zijn leuk en ook met humor gepresenteerd.
Het verhaal achter een virus dat de computer van een Kerncentrale aanviel die niet verbonden was met het internet. Het legde de centrale niet plat (zodat een back-up teruggezet kon worden en het problemen was opgelost), maar ze ontregelden het proces heel onregelmatig zodat je niet wist wat het probleem was.
Hoe we via het toetsenbord, muis, en touchscreen weer een stap dichterbij de computer komen.
Het is vandaag 21-11-2024, dus is Alex 55 jaren, 7 maanden, 3 weken en 3 dagen oud.