Software wordt duurder door niet noodzakelijke eisen van de opdrachtgever. Vaak hoor je: "Eerst organiseren en dan automatiseren". Het moet eigenlijk zijn: "Eerst versimpelen, dan automatiseren". Onnodige complexiteit is namelijk heel erg duur.
Ik werkte bij een verzekeringsmaatschappij die inboedelverzekeringen verkocht. Aan mij de taak om bij die verzekering een inboedelwaardemeter te maken. Dit is een lijst met vragen waarmee je kunt uitrekenen wat iemand zijn inboedel waard is. Exclusief zijn sierraden, computers en muziekinstrumenten, want daar waren weer subverzekeringen voor. De klant moest het regelmatig opnieuw invullen want anders had hij geen garantie meer tegen onderverzekering.
We gingen aan de slag:
En de business ging ook aan de slag:
Dit kostte heel veel onnodig geld!
Later ging ik mijn eigen verzekering online afsluiten (bij FBTO). De enige vraag die ik kreeg om de waarde te bepalen was:
"Is uw inboedel meer of minder waard dan 150.000 euro?"
Ik wist het antwoord meteen. Handig voor de klant dus. En de FBTO-ontwikkelaar hoeft 100 keer minder code te schrijven voor dit onderdeel.
Maar je zult je misschien afvragen: "Nu betaalt iemand voor de inboedelverzekering voor een klein 2 kamerflatje dezelfde premie als iemand in een villa." Bedenk dan wel:
Van 2007 tot en met 2014 is het aantal banen in de financiële dienstverlening met zo'n 25% afgenomen. Ruw geschat 50.000 banen. Dat zijn 25 gebouwen van 2000 medewerkers. Dus 25 gebouwen met een facilitaire dienst, personeelszaken, bedrijfskantine etc. Voor een deel bereikt door de complexe producten te versimpelen en daardoor beter geautomatiseerd (via internet) te verwerken.
Als een klant bij verzekeringsmaatschappij A een hele inboedelwaardemeter moet invoeren en bij verzekeringsmaatschappij B alleen een vinkje hoeft te zetten bij: "Minder dan 150.000 euro", kiest hij vaker voor verzekeringsmaatschappij B. Daardoor moet bij verzekering A de vaste kosten van de maatschappij over een kleiner aantal verzekerden worden verdeeld (en gaat de premie weer omhoog).
Vaak wordt alleen gekeken naar de kosten van een maatregel binnen het project. Voor automatiseringskosten is dit niet juist. Het maken van de software is minder werk dan het de komende 15 jaar onderhouden (soms meer dan 40 jaar).
In het voorbeeld van de inboedelwaardemeter komt dat onder meer door:
Ben je manager, kijk hoe je producten en procedures kunt versimpelen. Ben je een kamerlid? Vraag je dan af of die dure (of mislukte) softwareontwikkelprojecten bij de overheid iets te maken hebben met het groeiend aantal regels in wetten en regelingen.
Het is vandaag 22-1-2025, dus is Alex 55 jaren, 9 maanden, 3 weken en 4 dagen oud.